Portal sakura.si uporablja piškotke (eng. cookies), da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Več informacij o piškotkih..
Se strinjam
Ne strinjam

S Jelenom Jonke u Saharu 10 dana


Maroko. Putovanje u sebe
25.10.2024. - 03.11.2024.


Maroko.

Tako blizu, pa vendar daleč.
Maroko je ena najbolj kontrastnih dežel v Afriki. Nasprotja najdemo že ob prvem stiku z deželo, ko iz modernega dela mesta preidemo zidove starih medin. Na drugi strani se zdi, da se je ustavil čas. Filmska arhitektura, slikoviti riadi, prebivalci v djelabah - tradicionalnih oblačilih, barvarne usnja, krotilci kač. Pisana sta prav tako narava – od zelene Mezete čez gorsko atlaško verigo pa vse do širne puščave in njenih prebivalcev. Prav poseben pečat puščajo prav slednji, predvsem večinski Berberi ali pa, kot sami sebe imenujejo, svobodni ljudje. Da je ime upravičeno začutimo takoj ob srečanju z njihovim svobodnjaškim duhom, katerega so oblikovale prostranosti gorovja in puščave njihove dežele.

Sahara. Pot v Timbuktu.

Osrednji ter glavni del potovanja se bo odvijal v saharski puščavi. Od njenega obrobja se bomo prek oaz in mimo kasb podali do enih najlepših sipin, kar jih puščava premore, Erg Chagaga. Pot nas bo vodila po starih karavanskih poteh, katere so obvladovali modri možje, Tuaregi. Tudi mi se odenemo v modro barvo in popeljemo s seboj kamelo. Dosegli bomo kraje, katere danes obiščejo le redki. Tam, daleč stran od sveta, ki ga poznamo, začutimo pravo moč puščave. Od žgočega sonca do zvezdnih cest. Nepredstavljive tišine do notranjih vzklikov k preseganju obstoječega.

Jelena Jonke. Potovanje v sebe.

Dodano vrednost nosi strokovno delovanje Jelene Jonke, kar jača potovalno moč in nudi možnost osebne transformacije. Ker je rdeča nit potovanja predvsem delo na sebi, je potovanje pripravljeno tako, da si na začetku in koncu potovanja pogledamo glavne poudarke dežele, skozi katere lahko začutimo tudi veličastje prostrane puščave, v kateri preživimo večji del poti in izkoristimo tudi njeno energijsko podporo za samozdravljenje in prestopanje lastno postavljenih mej nemogočega.

Jelena Jonke Strojnik je po izobrazbi umetnostna zgodovinarka, terapevtka karmične diagnostike in Tai chi učiteljica 'Šole notranje poti'. Z možem Romanom vodita Sakura center, center alternativnega zdravljenja. V zadnjih petnajstih letih se intenzivno ukvarja z ozaveščanjem in proučevanjem energij ter kako le-te v obliki naših misli in čustev vplivajo na naše splošno stanje. Poglobljeno raziskuje vzroke za nastajanje različnih tegob in bolezni ter načine za njihovo odstranitev. Pri delu se poslužuje učinkovitih tehnik in poti, ki koristijo pri preventivi in zdravljenju bolezni. Svoje znanje prakticira skozi delo z ljudmi na individualnih terapijah, večdnevnih intenzivnih programih v sklopu Sakura centra ter na potovanjih in v Šoli karmične diagnostike.

Program

1. dan Zagreb – Benetke - Ouarzazate. Zbor v Ljubljani oz. Sakura centru (doplačilo), od koder se odpeljemo na letališče v Benetkah. Polet preko Casablance v Ouarzazate.

2. dan Ouarzazate - Tichka – Ait Ben Haddou – Agdez – Dolina Draa – Zagora – Faija. V zgodnjih jutranjih urah prispemo v Ouarzazate. Po ureditvi obmejnih formalnosti se odpeljemo do hotela. Počitek. Po poznem zajtrku si pogledamo bližnji ksar Ait ben Haddou, kjer so posneli že prenekateri film. Potem pa nas čaka pot proti puščavi. Južneje se spustimo vse do doline Draa, kilometre dolga oaza polna datljevih palm. Na poti se nam odpirajo eni najlepših razgledov v deželi, postanemo za nakup modrih rut, ki nas bodo ščitile pred soncem in zlile s tuareško tradicijo. V Zagori je dolgo stal svetovno znan smerokaz za Timbuktu, ki je označeval tudi 52 dni dolgo pot do drugega konca širne Sahare. Tu bomo avtobus zamenjali za preprostejša vozila, ki nas bodo odpeljala čez puščavski plato Faija. Tam se srečamo z našo ekipo Berberov in kamel, ki nas odpeljejo do našega prvega kampa pod milijoni zvezd.

3 - 8. dan Faija – Lemhaser – Chegaga – Bougarn – Wadi Naam – M'Hamid. Za polnih 6 dni zapustimo svet, kot ga poznamo. Dneve začenjamo zgodaj. Jutra in večere posvetimo meditaciji, skozi dneve se odvijajo procesi. Vsak dan premagujemo puščavske razdalje in si zvečer sami postavljamo svoja bivališča. Pot nas vodi skozi puščavski plato globoko v puščavo do najlepših sipin v deželi. Tukaj skoraj ni obiskovalcev, kar je nenavadno glede na lepoto, ki nas obkroža. A soočenje z neusmiljeno pokrajino in trdo realnostjo ni za vsakogar. Tudi nas pripelje do naših meja, točke, kjer se razgalijo vsi naši nivoji in smo tudi najbolj odprti za poglobljeno delo na sebi. Osmi dan nas zadnji koraki pripeljejo do M'Hamida, malega mesteca, od koder se bomo odpravili nazaj proti Ouarzazatu, kjer bomo lahko sprali s sebe puščavski pesek in se počasi začeli pripravljati nazaj na civilizacijo.


Jutranji program bomo začenjali zgodaj. Priprava za dan, ki je pred nami: ozaveščeno razgibavanje hrbtenica, telesa ter Qi gong bomo začeli pred sončnim vzhodom. V meditaciji se bomo odprli za dan, ki je pred nami in se z razumevanjem usmerili v tematiko dneva oziroma v tisto, kar bomo imeli ta dan za rešiti. Po krajši tišini sledi zajtrk.
Osrednji del dneva (med zajtrkom in sončnim zahodom) bomo namenili raziskovanju puščave. Poudarek je na premikanju in hoji po prostranstvih puščave (dolgotrajen, enakomerenritem hoje ter enoličnost barv in oblik nam pomaga k hitrejšem obračanju vase). Tekom dneva bomo prehajali skozi procese transformacij ter individualnega dela. Krajša predavanja, energetske vaje, čas predviden za tišino in razmišljanje. Po kosilu enourna siesta.
Ob sočnem zahodu bomo ponovno odšli v meditacijo ter prizemljili na novo pridobljena stanja zavesti tega dneva. Zahvalimo se dnevu, ki je za nami, ozavestimo dogodke in nove energije v nas, meditiramo. Sledi pogovor o vsebini duhovnih dogajanj dneva. Po večerji nas čaka zvezdna noč, katero lahko izkoristimo za meditacijo, vstop vase, hojo v tišini ali pa skupni pogovor ob beduinskem ognju.
Dnevno bo hoje okrog 4 – 5 ur, preostali čas bomo izkoristili za aktivnosti Dela na sebi, odmore, osebna doživetja ter spoznavanje puščave. Za nas bodo skrbeli ljubeznivi domačini, ki nam bodo na svoje načine pripravili zajtrk, kosilo in večerjo. Oni bodo prav tako poskrbeli za šotore, podloge za spanje in našo prtljago. Hodili bomo, a ob nas bodo tudi kamele za najbolj utrujene.


9. dan Ouarzazate - Marakeš. Zajtrk. Obogateni z neprecenljivo izkušnjo počasi vstopamo v realnost in z novim pogledom zaznavamo svet okrog sebe. Čaka nas pot nazaj proti Marakešu preko visokega prelaza Tizi 'n' Tichka. Po namestitvi v hotel se odpeljemo v mesto. Preizkus naše notranje trdnosti bomo doživeli zvečer, saj bomo obiskali enega najživahnejših trgov na svetu, Jemmo el Fna, kjer najdemo barvno paleto maroške hrane in zabave.

10. dan Marakeš – Venecija - Ljubljana/Sakura. Prosto dopoldne. Polet za Benetke. Sledi še vožnja do Ljubljane oz. za doplačilo do Sakura centra.

Karmična diagnostika v puščavi

Kako lahko puščava pripomore k globljem vstopu vase? Zakaj ravno puščava?
Zaradi pokrajine, ki nas obkroža – ta je precej enolična, enobarvna, umirjena ter peska pod nogami, ki nam ne omogoča stabilne podlage in lahkotne hoje, ostajamo brez osnovnega komforta, fizičnega ugodja ter informacij, katere v vsakodnevnem življenju brez prestanka hranijo naš um. Postajamo utrujeni, naš um nima zabave, postaja obupan in se začne 'lomiti'. Ko se 'zlomi', začenjamo spoznavati lepoto svojega bistva in življenja, v katerem živimo. Telo se čez nekaj časa utrudi, vstopa v odpor, a ga tudi preseže in po tem z lahkim korakom stopa dalje…dogajajo se čudeži!
Energija puščave je tako močna, da nam pomaga k preseganju naših fizičnih in psiholoških omejitev. Dogajajo se spoznanja brezmejnih možnosti, katere so skrite globoko v nas in jih težko prepoznamo v vsakodnevnem življenju, zaradi preobremenjenosti in hitrosti življenja. Zato je puščava fantastično mesto, v katerem lahko v zelo kratkem času naredimo globoko transformacijo. Koristno je pred potjo ozavestiti tista področja življenja, v katerih smo nezadovoljni in kjer bi želeli narediti korak naprej. V puščavi bomo šli skozi proces prehoda iz starega (nezaželjenega) v novo (željeno) stanje v vseh njegovih fazah, pri čemer bomo koristili bogato duhovno in energetsko podporo.

Namen dela v puščavi
Delo v puščavi je prvotno namenjen globokemu delu na sebi, ozaveščanju omejitev, strahov, tegob ter njihovi transformaciji. Ves čas se nahajamo v zelo zahtevnih pogojih, v katerih težko obdržimo svoje maske in prav to je odličen teren za resnično delo. Ko nam je težko, ko smo utrujeni, ko ne zmoremo več kontrolirati naših občutij, reakcij, misli. Ko se 'lomimo'. Prav v teh trenutkih se 'v živo' soočamo z našimi tegobami, poiščemo vzroke za njihov nastanek ter jih povežemo z podobnimi situacijami v življenju, kar razrešujemo skozi zelo globoke procese transformacije. Namen dela v puščavi zelo konkretno tudi čvrsta prizemljitev in opuščanje kontrole (povezovanje z željo in s prizemljenim delovanjem skozi konkretne situacije)!
Da bomo lažje šli skozi celotno puščavsko zgodbo, bomo tekom dneva delali energetske vaje, katere osvežujejo telo ter pomagajo k lažjem sprejemanju situacij ter novo ozaveščenih stanj. Pomagale bodo pri sprejemanju odločitev o spremembah, ki so moreiti potrebne za nadaljevanje kvalitetnega življenja in dela po prihodu nazaj domov. V puščavi se s seboj in svojimi občutji srečujemo neposredno. Na površino prihajajo najgloblje skriti vzorci obnašanja, strahovi, agresije. Naš cilj bo, da se soočimo s kar največ njih, ter da jih tudi v zelo povišanem stanju zavesti očistimo.
Cilj celovitega dela v puščavi je, da spoznanja in izkušnje, katera tam pridobimo (zaradi enostavnosti in energije prostora te fizične angažiranosti lahko v osmih dneh puščave pridemo do rezultata, za katerega bi potrebovali nekaj mesecev ali celo let pri delu na sebi v domačem okolju) integriramo v svoje vsakodnevno življenje.
Puščava nam omogoča popolno izolacijo, energetsko nas podpira in nam pomaga, da enostavneje pridemo skozi intenzivne procese soočanja s seboj.
Delo v puščavi je usmerjeno praktično. Delali bomo individualno, učili pa se bomo tudi prepoznavati problematiko posameznika v kontekstu skupine. Delo bo podrobno in temeljito, šli bomo do najglobje skritih slojev. Soočali se bomo s problemi v trenutku njihovega nastanka ter se na konkretnih primerih naučili reševanja s pomočjo različnih tehnik.
Za sodelovanje na potovanju ni potrebno posebno predznanje ali praksa. Program potovanja je lahko odličen izziv tako za začetnika, kot tudi za izkušenega duhovnega iskalca.

Celostni del potovanja je načrtovan glede na optimalne pogoje ter predvidevanja. Izpeljava celostnega dela potovanja je odvisna od vremenskih in drugih pogojev, pa tudi od potreb posameznikov in cele skupine, ki jih na kraju samem ugotovi bioterapevtka Jelena Jonke in se nanje ustrezno odzove. V tem okviru si pridržujemo pravico do spremembe programa. Program potovanja je narejen tako, da je primeren tako za začetnike, kot tudi za tiste, ki so že sodelovali na podobnih delavnicah.

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od gornjega opisa. Pridržujemo si pravico do sprememb in prilagoditev potovanja v skladu z voznimi redi letal ali drugimi okoliščinami.


Cena potovanja: 1.490.00 eur + avio karta

Cena vključuje:
• transfer iz Sakura centra/Ljubljane do letališča
• 3 x nočitev v riadih oz hotelih 3* (lokalna kategorizacija)
• 6 x kampiranje na prostem v puščavi
• 9 x zajtrk
• 6 x večerjo
• 8 x kosilo
• vse prevoze z avtobusom in ostalimi prevoznimi sredstvi, navedenimi v programu
• duhovno in energijsko delo bioterapevtke in karmične diagnostičarke Jelene Jonke
• individualne terapije v sklopu skupine
• lokalnega vodnika
• slovenskega vodnika
• vse stroške priprave in organizacije potovanja

V ceno ni vključeno:
• povratni letalski prevoz Benetke – Ouarzazate / Casablanca – Benetke z vsemi vključenimi taksami in pristojbinami, (trenutna cena (4/2024) letalske vozovnice je okrog 300 EUR
• transfer iz Sakura centra do Ljubljane (po ceniku prevozika Goopti – okvirno 50 EUR)
• doplačilo za enoposteljno sobo 105 EUR
• dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
• odstopnina v primeru višje sile
• izposoja spalne vreče 30 EUR, plačilo za single šotor 35 eur
• napitnine po želji, priporočamo 60 EUR (na kraju samem - na koncu potovanja zberemo za lokalno ekipo)

Namestitve: Hotel v Marakešu in Ouarzazatu so lokalne kategorizacije 3*. Preostale dni kampiramo v puščavi. Na kampiranju bo poskrbljeno za šotore ter podloge.
Dokumenti in vizumi: Za to potovanje potrebujemo potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev po koncu potovanja.
Zdravje: Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj.
Podnebje: V Maroku najdemo vse od mediteranskega, do gorskega in puščavskega podnebja. V Marakešu lahko v oktobru pričakujemo vse od 12 do 25°C. Večina našega potovanja pa se bo odvila v Sahari, za katero je značilno puščavsko podnebje, z visokimi temperaturami ter malo padavinami. V tem obdobju se dnevne temperature gibljejo med 23 in 28 , lahko tudi kakšna stopinja več ali manj. Ponoči se temperature spustijo tudi do 5 °C, lahko še nižje. Več informacij o vremenu v Maroku dobite na www.wunderground.com.
Spalna vreča: Potrebujemo dobro spalno vrečo za temperature do 0 stopinj Celzija.
Skupina in ekipa: Velikost skupine je med 8 in 12 oseb. Ekipo na potovanju sestavljajo karmična diagnostičarka Jelena Jonke, slovenski vodnik, lokalni vodnik in vozniki.
Planirani stroški: Povprečno 50 EUR na osebo na potovanje (pijača, hrana in drobni izdatki). Doplačila niso všteta v ta znesek.

Minimalno število potnikov: 8

Maksimalno število potnikov: 12


Info o putovanju: Ana + 386 40 230 721 ana.mikos@gmail.com
Info o plačanju, osiguranju: Abctour d.o.o. +386 1 431 43 14 info@abctour.si