Portal sakura.si uporablja piškotke (eng. cookies), da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Več informacij o piškotkih..
Se strinjam
Ne strinjam

Tai Chi ChuanUmijeće chija (L’Art du Chi) tjelesna je energetska vještina orijentirana prema zdravlju i dobrobiti. Potječe iz tradicionalnih kineskih vještina, tai chi chuana i qi gonga. Vlady Stévanovitch objedinio je ove tehnike u skladnu cjelinu te ih jasnom i progresivnom pedagogijom učinio dostupnima današnjem vježbaču.

Umijeće chija mogu vježbati svi, bez obzira na dob i tjelesnu kondiciju. Vrlo blago i bez napora, ovim vježbanjem razgibavamo zglobove, opuštamo mišiće i živčani sustav, razvijamo svjesno disanje, te potičemo rad vitalnih funkcija. Razvija se snaga i gipkost, koncentracija i unutarnji mir. Pri vježbanju uvijek osluškujemo vlastito tijelo, trenutne granice i poštujemo ih. ''Chi je nezamjenjiva energija koju život koristi u svim svojim oblicima da bi se izrazio. Životna energija koja, kada slobodno teče unutar tijela, dinamizira sve ljudske potencijale – tjelesne i mentalne. Chi je sastavni dio života, njegov instrument komunikacije...poziv koji život upućuje životu...nijema poruka, nositeljica ljubavi. Zadivljujuće je da ta životna snaga sluša našu volju.'' - Vlady Stévanovitch: Chi, put energije.


Umetnost chija – šola notranje poti
Umetnost chija (L'Art du Chi) je fizična, energijska veščina, usmerjena k zdravju in zadovoljstvu. Izhaja iz tradicionalnih kitajskih veščin, Tai Ji Quana in Qi Gonga. Ustanovitelj te metode, Vlady Stévanovitch, je tehniki združil v harmonično celoto, ter ju na jasen in progresiven pedagoški način približal današnjemu vaditelju.

Umetnost chija zajema naslednje tehnike:
• tri forme Tai Ji Quana, stil Yang (forma 24-ih, 108-ih in 127-ih gibov)
• tehnike dihanja in sproščanja
• vaje usmerjanja energije v sedečem ali ležečem položaju, imenovane tehnike Chija
• hitro borilno formo Kirikido izvedeno iz ene od kate Kung fua
• zvočno energijske tehnike

Umetnost chija je dostopna vsem, ne glede na starost ali fizično pripravljenost. Zelo nežno in brez naporov razgibavamo sklepe, razvijamo zavestno dihanje, sproščamo mišice in živčni sistem, ter stimuliramo delovanje vseh vitalnih funkcij. Razvijamo moč i gibčnost, koncentracijo in notranji mir. Pri vadbi poslušamo svoje telo, raziskujemo njegove trenutne omejitve ter jih spoštujemo! Namen vadbe ni tekmovanje in primerjanje z drugimi vaditelji. Zavoljo tega nas vadba privede do notranjega ravnovesja ter do harmonije z zunanjim svetom. Vadba poteka dve uri (120 min). Začetek vadbe se prične z vajami na tleh, ki vključujejo raztezanje, sproščanje, tehnike dihanja in tehnike Chija, ter jo nadaljujemo z vajami v gibanju – s formo Tai chija. Cilj vadbe, ki se izvaja na tleh, je sprostitev telesa od vseh notranjih napetosti, razvijanje zavesti posameznika in vodenje Chija po telesu.

Zdravstvene koristi vadbe:

Glavni cilj šole notranje poti je premik energije. Vaba je koristna za vse, ki imate težave s hrbtenico, kakor tudi za tiste, ki si želite bolje spoznati svet energij ter se naučiti uporabljati te energije. Je odlična oblika vadbe za sproščanje in osvobajanje stresa. Z vadbo ozaveščamo Chi (vitalno energijo) ter se ga učimo uporabljati v vsakodnevnem življenju. Občutek neudobnosti ali celo občutek, da smo bolni, se pojavi, kadar je energija v telesu blokirana. Z vadbo Tai chija spodbudimo pretok Chi-ja po telesu. Gibi v Tai chiju niso usmerjeni na prisilno uporabo mišic, temveč so aktivirani s svobodnim pretokom energije. So posledica sproščenega telesa in uma, svobodnega dihanja in svobodnega pretoka Chija. To je meditacija v gibanju, zavest o prisotnosti tukaj in sedaj.

Na vadbi izvajamo naslednje tehnike in vaje:
• Raztegovanje in vaje za hrbtenico
Počasi in zavestno raztegujemo telo, razgibavamo sklepe, se ogrevamo. Razgibavamo hrbtenico. Ozavestimo vsako vretence posebej. Telo postaja vse bolj gibko in pretočno. Poslušamo svoje telo, raziskujemo in spoštujemo njegove trenutne omejitve.
• Sproščanje in ozaveščanje telesa
Učimo se, kako zavestno sprostiti določeno skupino mišic ali določen del telesa, z namenom notranje obnovitve in sprostitve vseh notranjih napetosti, blokad in stresa.
• Samomasaža dlani, stopal in obraza
Z masažo dlani, stopal in obraza le- te sproščamo, hkrati jih stimuliramo (kakor tudi akupunkturne točke, ki se nahajajo na teh področjih) in prebujamo, kar pomaga pri sproščanju celotnega telesa.
• Tehnike dihanja
Z različnimi tehnikami dihanja poglabljamo dih in ga ozavestimo. Učimo se uporabljati vse funkcije dihalnega sistema. Na nežen način in brez uporabe sile se učimo zavestno dihati. 'Dihanje je ena najbolj enostavnih stvari na svetu, ki nikoli ne sme zahtevati niti najmanjšega napora!'
• Občutenje in vodenje Chija (življenjske energije)
Učimo se na kakšen način sprožiti (aktivirati) Chi (s pomočjo naše volje, domišljije in natančne aktivnosti mišic) in kako ga voditi po našem telesu. Postopoma Chi postane inštrument v službi našega zdravja i dobrobiti.
• Odkrivanje Tan Tiena
Tan Tien je fizičen in energijski center, ki se nahaja v sredini spodnjega trebuha. Zavedanje in uporaba. Centriranje.
• Položaj telesa
Cilj: poravnavanje telesa v naši notranjosti! Vadimo na položaju telesa na način, da je naše celotno telo organiziramo okrog tan tiena, ter iščemo fizično in energijsko ravnotežje telesa. Zavemo se vsega, kar se dogaja v našem telesu. Učimo se, kako sprostiti vse mišice, ki niso vključene pri drži. Raziskujemo držo notranjega telesa.
• Vadba gibov Tai Chi Chuana
Tai Chi Chuan je stara kitajska energetska veščina, značilnost katere je usklajeno bojno gibanje. Gibi se izvajajo v ritmu dihanja, slonijo na vključenosti Tan Tiena in zavednem vodenju energije skozi telo. Spodnji del telesa je tesno povezan z zemljo (zavestno prizemljen!), medtem ko je zgornji del telesa sproščen in pretočen. Roke so kot antene, ki jih vodi Chi. Za začetek se učimo kratke forme, ki zajema 24 gibov. Napredni vaditelji nadaljujejo z učenjem forme, ki zajema 108 gibov.
• 11 kitajskih vaj za zdravje (Qi Gong)
11 statičnih energetskih vaj, izbranih iz serije vaji Qi Gonga.

Kaj je Chi?
Kitajska beseda Chi ili Qi nima ekvivalenta v slovenskem jeziku. Njen najpogostejši prevod je vitalna energija; toda Chi je mnogo več od energije. Od vseh preostalih oblik energije se razlike v tem, da sledi naši volji. Chi je ena od najbolj čudežnih oblik izražanja življenja. Chi se lahko koristi v različne namene in z različnim cilji: v borbi, zdravljenju, vsakodnevnem življenju ali v duhovnem raziskovanju. Tradicionalne borilne veščine so izpopolnile manipulacijo s Chijem ter spoznale energijsko učinkovitost vadbe Tai chi chuana. Šoli notranje poti Chi ni orožje za boj, temveč inštrument občutenja in komunikacije z okoljem. Istočasno je Chi inštrument za raziskovanje nas samih, našega fizičnega telesa ter tistega, kar mi smo v našem bistvu, celovitost življenja. Z vadbo Umetnost chija vadimo 3 forme Tai chija, 24-ih, 108-ih i 127-ih gibov, stil Yang. Vadbo najpogosteje začnemo z učenjem forme 24-ih gibov. Ta vadba traja okrog petnajst minut (izvaja se v ritmu dihanja). Gibi se delijo na manjše enote, vadimo jih posamično in z večkratnim ponavljanjem skozi daljše obdobje. V gibanju se osredotočimo na center telesa - Tan Tien, vključujemo dihanje, ozavestimo Chi in ga vodimo, povezujemo se s prostorom in skupino. Učimo se, da 'nič ne delamo', temveč samo sledimo gibu. Nič ne delamo pod prisilo, temveč samo sledimo Chiju. Na napredni stopnji vadbe vključimo malo orbito (zavestno vodenje Chija po telesu, ki se v začetku vadi v sedečem položaju). Sčasoma naši gibi, ki so na začetku nerodni in jih izvajamo z močjo, postanejo lahkotnejši, naravni, sproščeni in svobodni. Forma 108-ih gibov je sestavljena iz treh sekcij in traja približno 45 minut. Po nekajletni vadbi lahko začnemo z učenjem forme 127-ih gibov. Forma traja približno uro in pol do dve uri, kar je odvisno od ritma, s katerim formo izvajamo. Stil te forme se razlikuje od prvih dveh form, saj se način izvajanja gibov približa borilnem načinu. Forma 127-ih gibov daje drugačen občutek glede na prvi dve formi. Vadba poziva k popolni udeležbi in omogoča Tan Tienu, da izrazi vso svojo moč. Z vadbo forme 127-ih gibov začnemo šele, ko smo osvojili formi 24-ih in 108-ih gibov.

Vadbo tai chija vodita Jelena in Roman.
www.artduchi.com